Traversebrug
Traversebruggen worden toegepast bij werkplaatsen en railterminals, waar beperkt ruimte is voor eventueel benodigde omloopsporen. De functie van een traversebrug is het verplaatsen van locomotieven en/of wagons van het ene spoor naar één van de ernaast of tegenoverliggende sporen. Bij railterminals worden de wagons trekkend op één van de sporen afgeleverd, waarna de locomotieven via de traversebrug naar een omloopspoor (of een vrij opstelspoor) kunnen traverseren. Via het omloopspoor kunnen de locomotieven dan naar de andere zijde, van de op één van de opstelsporen gereedstaande wagons, rangeren. Deze wagons kunnen zo weer trekkend worden afgevoerd.
Bij werkplaatsen wordt een traverse toegepast om locomotieven of wagons vanaf het opstelspoor zijdelings naar een specifieke hal te verplaatsen. Ook kunnen hiermee de wagons of locomotieven vanuit de ene hal naar een andere hal worden getraverseerd, bijvoorbeeld van een schade afdeling naar een assemblage afdeling. Het grote voordeel van de traversebrug is dat er geen lange en kostbare omloopsporen met veel wissels aangelegd hoeven te worden. Tevens blijft er ruimte beschikbaar voor andere doeleinden. Traversebruggen worden klantspecifiek ontworpen en met name de overspanning, belasting en het aantal te bedienen sporen bepalen de uitvoering. Ook qua bediening zijn er vele mogelijkheden, denk aan handbediening met positionering op zicht, tot (semi) automatische positionering door middel van radiografische bediening of via een netwerk. Het besturingssysteem kan tevens worden opgenomen in een onderhoud en operationeel diagnostisch systeem. De brug zal verder worden voorzien van de nodige beveiligingen zoals een beveiliging tegen afrijden, een inschakelbare walvergrendeling en alle noodzakelijke seinverlichting.
De totale uitvoering bestaat uit het ontwerpen, fabriceren, leveren en monteren van de complete traversebrug. Alle beveiligingen en signaleringen dragen bij aan een veilige en gebruiksvriendelijke installatie.