Bemo Rail – 50 jaar railshunters

Al 50 jaar verkopen we bij Bemo rangeerlocomotieven, ook wel railshunters genoemd. De Bemo railshunters zijn met name bij industrie, op- en overslagbedrijven en bij de Metro- en spoorwerkplaatsen in gebruik. Door de modulaire opbouw zijn vele variaties in capaciteit, snelheid en trekkracht mogelijk.

Bemo Rail ontwerpt en vervaardigt de railshunters geheel in eigen beheer, met eersteklas onderdelen. Met een in-house engineering afdeling, een ruim opgezette werkplaats en de benodigde kennis van rails en wagons zijn de mogelijkheden talrijk. Vanzelfsprekend wordt er vanaf de eerste ontwerpfase van de machines zeer veel aandacht besteed aan de veiligheid, ergonomie en milieuaspecten. Behalve locomotieven, lorries en wagonverhaalinstallaties bouwt Bemo Rail tevens speciale rangeerconstructies. Naast de verkoop verhuurt Bemo Rail zowel gebruikte als nieuwe locomotieven en bieden we een onderhoud en 24-uursservice aan.

Terug naar het begin…
We hebben bij Bemo Rail tot 1983 locomotieven als handelsproduct vertegenwoordigd voor bedrijven uit Engeland en Duitsland zoals Vollert maar ook MaK, Hunslet en Allan. De rangeerlocomotieven, worden toegepast bij bedrijven die zelf wagons verplaatsen over (intern) spoor.

In 1983 zijn we om aan de wensen van de klant te voldoen, begonnen met het ontwerpen van eigen locomotieven. Eerst met onderdelen die in Europa voorradig waren en later zijn we ook onze eigen onderdelen gaan produceren.

Eerste Bemo locomotief 1983, assemblage door Steemeijer

Medeoprichter de heer Berkhout: “De eerste Bemo locomotief was een diesellocomotief voor de Nederlandse Spoorwegen. We hebben toen een miljoen gulden subsidie gehad van het ministerie van Economische Zaken. De NS wilde ook nog een andere locomotief, een elektrische, met een haspel. Die opdracht hebben we ook gekregen. Die tweede locomotief was uiteindelijk eerder klaar dan de ‘eerste’ locomotief. We bouwden toen de locomotieven nog niet zelf; we maakten het ontwerp en lieten ze assembleren door Steemeijer in Hoogwoud.”

  • 1970 – 1982 vertegenwoordiging locomotieven als handelsproduct uit Engeland en Duitsland van Vollert, MaK, Hunslet en Allan.
  • 1983 Begonnen met eigen ontwerp locomotieven, assemblage door Steemeijer in Hoogwoud.
  • 1986 Locomotief voor Maastricht, een elektrische met kabel, bereik van 1000 meter. Deze werd gebruikt om de personentreinen mee te wassen.
  • 1987 Gestart met assemblage van locomotieven in werkplaats in Waarland. De eerste Bemo locomotief in Waarland gemaakt was elektrisch aangedreven, deze is naar een klant in Zwitserland gegaan.
  • 1987 De tweede locomotief uit Waarland heeft ook op de beurs in Hannover gestaan en is gebruikt voor de opening van het kantoor in Waarland. De locomotief reed door een spandoek met de wereld erop, om het internationale karakter van Bemo Rail te benadrukken; het pand werd toen officieel geopend.
  • 1989 Oude locomotief wordt omgebouwd tot carnavalswagen voor het lokale carnaval in Waarland.
  • 1993 Tekeningen locs verkocht aan Stork RMO.
  • 1996 Eerste project bij Tata waar het CE keurmerk op zat. Een lier met lorries waarop stalen rollen worden getransporteerd. We hebben daar zowel de rails als de lier met lorries neergelegd.
  • 2005 2e generatie Bemo Rail locomotieven, de eerste twee voor Vopak Vlissingen.
  • 2006 Bemo Rail ontwikkelt een eigen Traversebrug.
  • 2018 Rebuild reeks GE Bluslocomotieven voor Tata Steel.

Meer informatie over de Bemo railshunters

1987 In-house assemblage in de Bemo werkplaats in Waarland.
Reeks GE bluslocomotieven voor Tata Steel
Bemo Rail Traverse

Deel dit artikel